survivors meet again with my, um, and at this time I will share about the activities at my school course in MIS RIYADUL Muttaqin, this activity is to make Salted Eggs, which guided by Mr. Suhendar, S.Pd.
The following is the manner of manufacture:
1. Choose a good quality eggs.
2. Egg Wash and clean the eggs from dirt. Better yet, when using warm water.
3. Drain the eggs that have been washed. Use a cloth so that processes can run faster.
4. Sand the entire surface of the egg evenly so that the pores open. When the sand should not be too long because the skin gets thinner, so the eggs will be more easily cracked or broken.
5. Make dough pengasin. First make a mixture of ash and salt scrub with a ratio of 1:1. After that add enough water to form a paste. In addition to rub ash can also use red brick powder.
6. Wrap each egg to the batter evenly over the surface of the egg with a ± 2 mm thick.
7. Store eggs in a plastic bucket for 2-3 weeks and put in open space .. The longer the eggs are stored in salt levels will be higher so that the eggs will be more durable but will increasingly salty taste.
8. When finished clean the eggs and make sure the eggs stay in one piece and nice.
9. If you want salted eggs can be more durable, soak the eggs in a solution of tea for ± 1 week. This is done so that the tannin substances contained in tea leaves can cover the pores of the shell which is open due process before sanding.
10.Bersihkan and boiled eggs until completely cooked.
2. Egg Wash and clean the eggs from dirt. Better yet, when using warm water.
3. Drain the eggs that have been washed. Use a cloth so that processes can run faster.
4. Sand the entire surface of the egg evenly so that the pores open. When the sand should not be too long because the skin gets thinner, so the eggs will be more easily cracked or broken.
5. Make dough pengasin. First make a mixture of ash and salt scrub with a ratio of 1:1. After that add enough water to form a paste. In addition to rub ash can also use red brick powder.
6. Wrap each egg to the batter evenly over the surface of the egg with a ± 2 mm thick.
7. Store eggs in a plastic bucket for 2-3 weeks and put in open space .. The longer the eggs are stored in salt levels will be higher so that the eggs will be more durable but will increasingly salty taste.
8. When finished clean the eggs and make sure the eggs stay in one piece and nice.
9. If you want salted eggs can be more durable, soak the eggs in a solution of tea for ± 1 week. This is done so that the tannin substances contained in tea leaves can cover the pores of the shell which is open due process before sanding.
10.Bersihkan and boiled eggs until completely cooked.
artinya sebagai berikut:
selamat berjumpa lagi dengan saya, hm, dan pada kali ini saya akan share tentang kegiatan di sekolahku tentunya di MIS RIYADUL MUTTAQIN, kali ini kegiatannya adalah membuat Telor Asin, yang di bimbing oleh Pak Suhendar,S.Pd.
berikut adalah cara pembuatannya:
1. Pilih telur yang bermutu baik .
2. Cucilah telur dan bersihkan telur dari kotoran yang melekat. Lebih baik lagi bila menggunakan air hangat.
3. Keringkan telur yang telah dicuci tersebut. Gunakan lap agar proses dapat berjalan lebih cepat.
4. Amplas seluruh permukaan telur secara merata agar pori-porinya terbuka. Ketika mengamplas jangan terlalu lama sebab kulit telur akan semakin tipis sehingga akan semakin mudah retak atau pecah.
5. Buat adonan pengasin. Pertama-tama buat campuran abu gosok dan garam dengan perbandingan 1:1. Setelah itu tambahkan air secukupnya sampai membentuk pasta. Selain abu gosok dapat juga menggunakan bubuk bata merah.
6. Bungkus setiap telur dengan adonan secara merata di permukaan telur dengan tebal ±2 mm.
7. Simpan telur dalam ember plastik selama 2-3 minggu dan letakkan pada ruang terbuka.. Semakin lama disimpan kadar garam dalam telur akan semakin tinggi sehingga telur akan semakin awet tetapi rasanya akan semakin asin.
8. Setelah selesai bersihkan telur dan pastikan telur tetap dalam keadaan utuh dan bagus.
9. Bila ingin telur asin dapat lebih tahan lama, rendam telur dalam larutan teh selama ± 1 minggu. Hal ini dilakukan agar zat tanin yang terkandung dalam daun teh dapat menutupi pori-pori kulit telur yang sebelumnya terbuka akibat proses pengampelasan.
10.Bersihkan dan rebus telur asin hingga benar-benar masak.
2. Cucilah telur dan bersihkan telur dari kotoran yang melekat. Lebih baik lagi bila menggunakan air hangat.
3. Keringkan telur yang telah dicuci tersebut. Gunakan lap agar proses dapat berjalan lebih cepat.
4. Amplas seluruh permukaan telur secara merata agar pori-porinya terbuka. Ketika mengamplas jangan terlalu lama sebab kulit telur akan semakin tipis sehingga akan semakin mudah retak atau pecah.
5. Buat adonan pengasin. Pertama-tama buat campuran abu gosok dan garam dengan perbandingan 1:1. Setelah itu tambahkan air secukupnya sampai membentuk pasta. Selain abu gosok dapat juga menggunakan bubuk bata merah.
6. Bungkus setiap telur dengan adonan secara merata di permukaan telur dengan tebal ±2 mm.
7. Simpan telur dalam ember plastik selama 2-3 minggu dan letakkan pada ruang terbuka.. Semakin lama disimpan kadar garam dalam telur akan semakin tinggi sehingga telur akan semakin awet tetapi rasanya akan semakin asin.
8. Setelah selesai bersihkan telur dan pastikan telur tetap dalam keadaan utuh dan bagus.
9. Bila ingin telur asin dapat lebih tahan lama, rendam telur dalam larutan teh selama ± 1 minggu. Hal ini dilakukan agar zat tanin yang terkandung dalam daun teh dapat menutupi pori-pori kulit telur yang sebelumnya terbuka akibat proses pengampelasan.
10.Bersihkan dan rebus telur asin hingga benar-benar masak.
No comments:
Post a Comment